Nostalgii

Am ieșit din birou mai devreme decât de obicei. Cu mașina la reparație, sunt nevoită să străbat străzile pe jos. Din intersecția Sfatul Țării cu 31 August am mai multe opțiuni să aleg pentru a ajunge la Pârcălab, mai jos de Ștefan. Aleg calea cea mai scurtă, dar și cea mai placută.

Străbat Grădina Publică unde mamele își plimbă copiii, iar adolescentele pozează în rochii albe de mătase, cu parul auriu, în fața cavalerilor lor. Fotografii vânează cupluri. Copiii aleargă în jurul havuzului care emană o prospețime și răcoare în toiul zăpușelii de la sfârșit de septembrie. Pe o banchetă un pici, la costum, cu ghiozdanul în spate, manâncă o înghețată. O mână i se îndreaptă spre sacoul alb imaculat. În acest moment mama reacționează cu o brutalitate de speriat zicându-i să se uite unde bagă mâna murdară. Copilul se uită speriat la ea și nu înțelege ce-i spune. Pe o altă bancă se ascultă muzică ce vine din laptopul unei tinere, noua sau vechea deja modă pe-aici prin Chișinău.

Traversez Ștefan. O șoferiță nerăbdătoare trece pe roșu. Mai traversez Bodoni și mă îndrept spre Arca de Triumf. Examinez vestimentația tineretului și realizez că sunt depașită de timp. Culorile aprinse, liliachii și roze, hainele mulate, pantofii de lac de diferite culori, sunt pentru o altă generație deja. Totuși, nu toate fetele se îmbracă cu prost gust pe la noi. În întâmpinare o tânără, binefăcută, durdulie chiar, cu părul auriu și ea, îmi atrage atenția și nu înțeleg de ce. Poartă o cămașă roșie-străvezie, asortată cu o fustă magenta și pantofi verzi. Mai târziu observ că prin cămașă i se zărește sfârcul sânului care ieșise din sutien. Am schițat un zimbet… haioasă situație.

Apropiindu-mă de Gemeni aud o muzică ciudată. Observ și pe cei care o interpretează, niște tineri deghizați în stil raggy. N-am priceput dacă sunt moldoveni sau străini, m-am bucurat să văd însă că și la noi se poate auzi pe stradă și un alt fel de muzică decât manele.

De la terasa McDonnalds se aude grai italian, des întâlnit ultimul timp prin țară. În fața terasei o blondă vinde pisici albi. Alături, stau borcane cu flori de toamnă și-un rând de vânzători umili.

Ajunsă la Pârcălab, o iau spre stânga, trec pe lângă chioșcul cu bomboane Bucuria. Mirosul iscoditor mă face să intru și să iau măcar o sută de grame de “Chișinaul de seară”.

Mai jos e ULIM-ul, în fața căruia mișună boboceii de studenți plini de așteptări și speranțe de la această nouă viață în care au intrat. Urc 11 etaje de parcă aș urca doar două. Îmi iau covorașul și-l întind la terasa sălii de yoga. O privelește mai uimitoare a Chișinăului n-am mai văzut. Se văd Porțile Orașului, dealurile Telecentrului și apusul soarelui. Aici voi obține energia și echilibrul de care am nevoie pentru a rezista tempoului atât de grăbit al vieții de astăzi. Aici îl salut pe Soare și-mi iau ramas bun de la El până mâine, pâna la un nou început.

15 răspunsuri

 1. […] Sursa » Nostalgii […]

 2. parca ai facut o sedinta de hipnoza :). Pe bune, tii minte atitea detalii ? 🙂

 3. sunt prea multe detalii? despre gradina publica se poate scri un roman intreg, timp si dorinta sa fie 🙂

 4. mi-ar fi interesant sa stiu ce se preda la cursul cela de yoga.

 5. nu ai de cit sa mergi sa vezi cu ochii tai 🙂

 6. nu mai sunt in Chisinau 🙂

 7. pacat… sau poate nu-i pacat. insa daca treci prin ospete, sa intri si la cursurile astea, prima sesiune-i gratuita 😉

 8. mi-era interesant cum e în altă parte.

 9. tu unde faci yoga?

 10. cit eram prin Chisinau, faceam la Casa de Moda, dupa s-a mutat la Posta Veche.

 11. aha, stiu despre ce vorbesti.

  contiunui sa practici si acolo unde esti?

 12. da. 4 ani ce mi-au transformat profund viata.

 13. ma bucur.
  eu doar unul, la fel cu schimbari majore…

 14. mda.. „hipnotizant” ar fi unul din calificativele pt cum scrii. da spune-mi si mie unde anume practicai yoga? eu tot ma pornesc „sa ma ocup cu ceva” si poate asta-i acel ceva – yoga, a?

 15. sper sa-i mai gasesti la ULIM, ultimul etaj, al 11lea (fara ascensor ;). Uite ca am gasit ca au si promotii, inseamna ca mai sunt acolo http://allfun.md/index.php?page=type&id=17
  Prima ora era gratuita, asa ca sa vezi ce prezinta si daca te intereseaza.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: