Madame Popovici

„Madame Popovici” este noua mea identitate aici în Quebec, sau mai degrabă, o identitate readusă în circuit. De mulți ani nu mai utilizez numele de fată mare, și așa cum acum mulți ani în urmă nu reacționam la numele meu actual, la fel, acum, reacționez cu întârziere la numele meu oficial de Quebec.

Pentru Quebecoși, păstrarea numelui de fată mare după căsătorie este ceva firesc. Încă în 1981, guvernul Quebecului, unicul din Canada, a emis o lege prin care femeile își vor păstra de acum în colo numele de până la căsătorie. Este una din multele acțiuni întreprinse de către guvern pentru promovarea egalității sexelor.

Știu că venind aici trebuie să te conformezi legilor locale, valorilor, principiilor. Și totuși, este corect să fii impus să porți un alt nume decât numele pe care l-ai ales la căsătorie făcând o alegere conștientă? Egalitatea sexelor înseamnă doar impunerea femeilor să-și păstreze și după căsătorie numele obținut la naștere, sau ar mai însemna că fiecare femeie are dreptul la propria alegere?

Sunt încă multe lucruri pe care nu le înțeleg și care-mi ridică semne de întrebare. Este societatea quebecoasă una deschisă, liberă, dezvoltată, care respectă drepturile omului, sau este o societate unde un grup de oameni influențează adoptarea a unor legi, care în fapt nu fac decât să restricționeze mișcarea, alegerea, și să-ți dicteze identitatea?

P.S. Prin acest post nu aduc critici, ci doar vreau să pun în discuție anumite aspecte a situației de aici, cu care, sigur, s-a ciocnit fiecare.

3 răspunsuri

 1. […] Sursa » Madamme Popovici […]

 2. Este un exemplu, care poate nu-i chiar analogic, dar ilustreaza si el o idee care are tangente – problemele emigrantilor din tari islamice in Europa. Clar lucru ca ii socheaza pe sarmanii credinciosi care-l urmeaza pe Mohamad, cind nu li se respecta preferintele si obiceiurile lor religioase in tarile care i-au primit sau in care intentionau sa emigreze, ca aici, de exemplu:

  The Swiss Ban Minarets
  http://www.christianpost.com/article/20091203/the-swiss-ban-minarets/

  Minaret Debate Moves to Germany
  http://www.islamonline.net/servlet/Satellite?c=Article_C&cid=1265890285179&pagename=Zone-English-News/NWELayout

  France denies citizenship to Moroccan man over burka
  http://articles.latimes.com/2010/feb/05/world/la-fg-france-veil5-2010feb05

  In France, panel recommends a burka ban in public institutions
  http://articles.latimes.com/2010/jan/27/world/la-fg-france-veil27-2010jan27

  France Considers a Ban on the Burqa
  http://www.nytimes.com/2010/01/30/opinion/l30burqa.html

  Clar ca e monstruos. 🙂 Dar… oare chiar nu conteaza obiceiurile populatiei din tara gazda deloc? Oare astia din tari islamice nu au stiut ca lumea in Elvetia sau Franta nu poarta burka si nu le place sa auda dimineata urlaturi care indeamna la rugaciune in slava lui Alla? 🙂

 3. da, cu urlaturile, nici mie nu mi-a fost placut, fiind intr-un centru al crestinitatii, in Italia, sa aud cantece musulmane rasunand deasupra unui oras intreg. chiar a fost ciudat.
  dar asta face parte din multiculturalitate, globalizare, etc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: