Viaţa pe contract

Din primele zile de la aterizarea pe continentul american, eşti practic impus să semnezi o sumedenie de contracte pe termen lung. Nu ai mult timp la dispoziţie să analizezi piaţa serviciilor, dar şi termenii contractului, căci ai nevoie să comunici, să închiriezi, să te deplasezi. Nişte necesităţi esenţiale pentru fiecare nou-venit.

Semnarea contractelor nu ar fi o problemă în sine, consecinţele însă constituie o mare bataie de cap pentru mai târziu. Aşa se face, că pui semnătura pe primul bail, termenul căruia este minim un an. Şi nu contează dacă ai găsit în scurt timp o locuinţă mai bună şi ca preţ, dar şi spaţiu, calitate, amplasare. Din moment ce este semnat contractul, trebuie să „înduri” toate consecinţele, inclusiv vecinii.

Primul cont bancar. Atâta timp cât ai bani poţi deschide un cont de checking, dar atenţie, primeşti vreo 40 de pagini de contract pe care efectiv nu ai timp să-l citeşti, şi nici când ajungi acasă nu-l mai citeşti pentru că termenii şi limbajul te depăşesc. Vrei cont de credit? Nicio problemă, laşi gaj $1000 pe un an de zile şi ai contul de credit. Chiar dacă mai târziu îţi găseşti servici, şi ai avea toate motivele să nu mai trebuiască să ţii gajul la bancă, tot nu vei primi banii tăi mai devreme de termen. Pentru moment, Visa îmi dă mai multe bătăi de cap decât beneficii. Dar dacă nu ai Visa, nu ai istorie de credit. Nu ai istorie de credit, uită de orice posibilitate de morgage sau împrumut.

Telefonul mobil în Moldova nu mai este doar un moft sau un obiect de lux de mult timp. Serviciile sunt ieftine, nu eşti legat de niciun contract, vorbeşti cu orele şi nu te afectează de loc la buzunar. Ajuns aici, ar trebui să uiţi toate astea. Aici, să nu ai telefon mobil e un lucru obişnuit, mai degrabă sa ai unul e un „realy?”, dapoi două per familie din două persoane. Pentru că telefonia mobilă e mult prea scumpă. Plăteşti dacă suni, dacă eşti sunat, dacă vrei să vezi cine te sună, dacă vrei să ai mesagerie vocală şi pentru orice alt moft suplimentar plăteşti! Şi de-ar fi doar asta. Din moment ce intri pe contract, eşti legat DOI ani de compania asta, chiar dacă apar altele cu oferte mai bune, şi chiar dacă realizezi că nu mai ai nevoie de el, telefonul, oricum eşti legat şi plăteşti minim $35 pe lună (50 minute intrari+ieşiri) pentru acest lux.

Internetul ţi-l iei minim pe un an, cu un contract în care eşti obligat să plăteşti pe întregul an înainte, chiar dacă îţi instalează netul peste 3 săptămîni de la semnarea (respectiv achitarea) contractului.

Ce-am vrut să spun, fiţi atenţi ce contracte semnaţi şi dacă aveţi nevoie de toate serviciile cu care sunteţi asaltat zilnic.

Aici, pentru cititorii de limbă rusă, un articol interesant la temă.

7 răspunsuri

  1. […] » Viaţa pe contract Mai vezi » Anunțuri | JOBuri | Știri | Horoscop | Meteo | Sondaje Articole asemanatoare:Cu […]

  2. La unele companii de telefon esti legat de contract 3 ani. Desigur ca orice se poate rezilia, dar pe buzunarul nostru.

  3. pe contractele astea nici nu le-am mentionat, e suficient si alea de 1-2 ani 🙂

  4. off…tell me about it!!! Cu internetul se pare ca am fost mai norocosi, au fost foarte promti cu instalarea si plata este lunara, dar presupun ca depinde de companie…

  5. da, depinde de companie, noi am gasit una mai ieftina cu un pachet mai bun, dar cu conditia platii pe un an inainte. uneori am impresia ca tehnologiile IT si telefonie sunt mai avansate in Moldova decat aici 🙂

  6. chiar cateva zile in urma am citit un articol la tema

    http://www.russian-bazaar.com/article.aspx?ArticleID=16516

  7. aha, pusesem si eu linkul 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: