Bestia din noi

Copiii sunt florile vieţii, nevinovaţi şi neprihăniţi. Poate. În primele luni din viaţă. Bestia se-arată doar un pic mai târziu, pe la doi-trei anişori, când lumea este atât de necunoscută şi vor să ştie totul acum cu interminabilele „de ce-uri”. Curtea bunicii mare, bună de explorare. Un bobocel aleargă după o rază de soare. Haţ. L-a prins să-l examineze, nici nu observă cum bobocul rămâne fără suflare. Interesul creşte. Să experimentăm pe câini, sau pe pisici. Îi apucăm de gât, îi sufocăm, îi turnăm odecolon pe gură. Din simplă curiozitate.

–         Mama, căţelul a murit.

–         Cum a murit, scumpete?

–         Aşa, l-am luat în braţe şi nu mai respira.

–         Ehhh, nu-i frumos aşa, mămicăi. Nu e bine să omori animale. Hai, dute la joacă şi să nu se mai repete, ai înţeles?

–         Îhî.

Copilul, copil rămâne. „Incidentul” este dat uitării şi explorarea continuă. Unii se întorc pe calea cea dreaptă, alţii experimentează toată viaţa. Cert e că nimeni nu acordă nicio atenţie acestor întâmplări, care, haideţi să fim oneşti şi să admitem că dacă n-am ucis, atunci mai mult ca sigur am fost martori unor asemenea „experimente”.

Aici, un incident de aşa natură poate provoca reacţii diverse din partea comunităţii, de la „OMG, sper că (pauză) câinile a murit rapid şi nu s-a chinuit”, doresc să nu mai văd acest copil în apropierea casei mele”, „dacă a fost în stare să facă aşa ceva unui câine, mai sunt doi paşi până a repeta fapta împotriva unui copil”, etc.Asociaţia pentru prevenirea cruzimii faţă de animale” urmează să deshumeze corpul animanului pentru investigaţii mai serioase. O altă Asociaţie s-a implicat deja să lucreze cu acest copil problematic, având în vedere că acesta nu poate fi pedepsit fiind încă minor.

Ignoranţa, indiferenţa, sau incapacitatea de a lua măsuri la timp, a explica, a lucra şi potoli bestia din noi crează adevăraţi monştri mai târziu. Monştri care de cele mai multe ori rămân nepedepsiţi, perpetuînd specia. Efectele le vedem în fiecare zi, aici, aici, aici şi aici.

3 răspunsuri

 1. […] » Bestia din noi Mai vezi » Anunțuri | JOBuri | Știri | Horoscop | Meteo | Sondaje Articole asemanatoare:Ce […]

 2. Poate spun ceva prea evident sau banal, dar ma indoiesc sa creasca astfel de semi-oameni ca violatorii, hotii, ucigasii, in familii unde e pace si parintii acorda destul timp odraslelor. Desigur, mai e nevioe si parintii sa aiba ceva mai mult de 7 ani de acasa, ceea ce din pacate nu-i chiar raspindit pe la noi. 🙂

  Am vazut mai multe exemple, unde parintii isi bat capul strict de bunastarea materiala – de parca copilului i-ar ajunge doar sa aiba ce minca si ce imbraca, pentru a creste om.

  Bestia aia se stapineste prin educatie si cultivarea constiintei – nu e problema ca ea exista n fiecare de la inceput. Problema-i ca exista parinti inconstienti.

 3. n-as invinui doar parintii, ci intregul sistem. „protectia sociala” a fost introdusa in Modova recent, prin 2007, daca nu gresesc. pina atunci, nu era nimeni care sa se implice la nivel de asistenta sociala in problemele cu care se confrunta familiile. nici acum, chiar daca a fost creat acest minister, si sunt parca asistenti sociali pe la sate, problemele nu sunt rezolvate.
  nu exista scoala parintilor, insa, din impozitele noastre, statul trebuie sa aiba grija sa ofere acel suport de care parintii au nevoie atunci cind intimpina greutati in educatia copiilor.
  un alt moment ar fi implicarea comunitatii. ce fac vecinii cind vad o problema intr-o familie? birfesc. c’est tout! atitudinea si spiritul civic in Moldova este aproape inexistent.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: