Cu cetăţenia ce facem?

Michaëlle Jean avea doar 11 ani când părinţii ei au emigrat în Canada. Au lăsat în urmă dictatura instaurată peste Haiti de către François Duvalier. Michaëlle îşi petrecea iernile în Quebec şi verile în Haiti. S-a şcolit la cele mai bune universităţi. A făcut jurnalism la Radio Canada şi CBC, implicându-se concomitent în activităţi de caritate. În 2005 a fost numită Guvernatorul General al Canadei, una din cele mai importante funcţii în stat, chiar dacă mai mult la nivel reprezentativ. Cu toate că trăieşte mai bine de 40 de ani în Canada, rădăcinile nu au fost uitate. A fost prima care a reacţionat la dezastrul din Haiti produs la începul acestui an. Iar Canada şi-a asumat rolul de lider în oferirea de asistenţă umanitară acestei ţări. Drept răsplată, pentru un serviciu impecabil în funcţia de guvernator general, dar şi pentru dedicaţia pentru Haiti, Michaëlle Jean este numită trimisul special al UNESCO în Haiti imediat după ce îşi încheie mandatul de cinci ani din funcţia ce-o deţine.

N-am citit nicăieri în presă că Michaelle Jean şi-ar depăşi atribuţiile, că şi-ar trăda patria. Or, despre care patrie putem vorbi în cazul ei? Ţara în care şi-a petrecut copilăria, care ia oferit identitatea care-o poartă şi nu poate fi schimbată? Ori ţara care i-a oferit adăpost în timpuri dificile, a şcolit-o şi a pregătit-o pentru un rol atât de important?

Dezbateri pe subiectul „patriotismului” am început a le avea încă dinaintea alegerilor din 2009, când mi se spunea că imigranţii din Canada n-au dreptul moral să participe la vot şi că cheltuielile legate de asigurarea accesului la vot nu ar fi justificate. Alţi sus-puşi funcţionari de stat îmi explicau că legal, legătura juridică cu o ţară este exprimată prin locul de reşedinţă permanentă pe care îl deţine un cetăţean. Şi atunci mă-ntreb, cu cetăţenia ce facem? Momentele subiective, precum cele de atașament de patrie, NEindifenţa faţă de tot ce se întâmplă în ţara în care te-ai născut, voi încerca să nu le ating aici. Mă interesează totuşi să ştiu dacă şi în acest an, li se va încălca dreptul imigranţilor moldoveni din Canada să voteze? Doar în Montréal locuiesc mai mult de 3000 de cetăţeni moldoveni, pe când, în alte ţări, cum ar fi Lituania, se asigură o secţie de votare pentru 15 alegători.

20 răspunsuri

 1. sper ca nu se va deschide in Montreal, pentru ca in continuare am aceeasi convingere vizavi de inoportunitatea unei asemenea sectii pentru cei plecati definitiv din tara. :).

 2. Tu, daca ai ales sa parasesti tara asta de ce crezi ai trebui sa ai dreptul sa hotarasti soarta celor care au ales sa ramina in ea ?? Poti sa consideri asta drept intrebare retorica…

  P.S. sunt cu totul de acord sa se multiplice sectiile de votare in Italia, Spania si alte state unde sunt imigranti moldoveni muncitori…

 3. nu cred in termenul „definitiv”

 4. nu vor fi deschise noi secții, așa că stați liniștiți!

 5. e informatie oficiala undeva?

 6. apropo atît timp Livia cît nu ai cetățenie canadiană, poți să votezi în md fără remușcări, și o altă întrebare, da cei cu pașaport .ro și .md pentru care țară au voie să voteze?

 7. da, de pe la ofurile cu politicieni vine informația dată.

 8. […] » Cu cetăţenia ce facem? Mai vezi » Anunțuri | JOBuri | Știri | Horoscop | Meteo | Sondaje Articole […]

 9. crezi ca toți moldovenii care pleacă în Italia, Spania, etc. au gânduri serioase și determinate de a se întoarce?

  vrei să spui că imigrantii moldoveni din Canada nu sunt muncitori, atunci ce sunt?

 10. Inteleg ca nimanui nu trebuiesc cele cateva mii de voturi din Canada 🙄

 11. ai înţeles bine!

 12. Hmmm… noi o sa facem efortul si o sa mergem la New York sa votam la alegerile din toamna… 6 ore de mers cu masina nu e mult, deoarece dupa cate inteleg nu vor fi deschise sectii de votare… A propos, doar in Quebec sunt peste 10000 de cetateni ai RM, iar in restul Canadei inca mai multi…

 13. daca aveti viza, ar fi chiar nice sa mergi la NY, sa votezi, plus shopping 🙂 Dar nu toti cei 10.000 isi permit. Eu ma gindesc, daca consulul poate veni in Mntl o data in luna, sau cum vine el, de ce sa nu poata organiza si o sectie de vot?

 14. Ba vor fi ! Una spun la off-uri politicienii si alta e interesul pentru votanti cit mai multi, cit mai de departe si deci cit mai naivi.

 15. cu atat mai bine!
  sunt sigura c-au ramas suficienti naivi si-n tara 🙂

 16. eu una votez comunistii :D. Serios.

 17. dac-or ajunge pina la alegeri 😉

 18. Ajung ei si inca foarte bine…nici un decret nu ii inghimpa suficient de tare intr-un loc ca sa ii determine sa isi faca harakiri colectiva 😀

 19. http://unimedia.md/?mod=news&id=21432 voila, eu je am spus 😉

 20. uraaaa, insa eu deja stiam aparuse in timpul saptamana trecuta stirea despre sectia de vot in Montreal 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: