Preot moldovean?

De când sunt în Montreal nu încetez să mă minunez de lucrurile ce mă înconjoară, atât de simple, însă atât de frumoase, integre şi pline. În fiecare zi descopăr ceva minunat, un zâmbet, un om, o stradă, o casă, un sentiment. Totul este încă nou, diferit, mai bun, şi mai pozitiv parcă.

Mai fac paralele, chiar dacă ştiu că nu e relevant. Totuşi, să faci paralele între preoţii de aici şi cei din Moldova, cred că ESTE relevant. Până la urmă, sunt aceiaşi oameni, cu aceeaşi şcoală, cultură, educaţie, etc. Diferenţa, totuşi, este enormă. Am fost doar la două slujbe la prima biserică românească stabilită în Montreal, şi să spun că am rămas plăcut surprinsă şi impresionată, ar fi prea puţin. Acest Preot a ştiut să vorbească şi să transmită atâta bunătate celor câtorva zeci de enoriaşi care se adunaseră, cât să-mi ajungă pe mult timp înainte. Este acea bunătate şi lumină pe care n-am gasit-o, din păcate, la nicio biserică sau mănăstire din ţară.

Acum, premierul, din sursele sale (salariul deja l-a dat unei familii sărace; oare din ce surse mai trăieşte dacă e atât de milostiv?), ne trimite preot moldovean (cler al Mitropoliei Moldovei), să ne spovedească şi să ne lumineze cu credinţă. Oare câţi moldoveni vor alege să meargă la biserica unde acesta va ţine slujbe, sper fără conotaţii electorale?

Întâi „asociaţia comunităţii moldoveneşti”, acum religia, continuă să menţină acel hotar virtual chiar şi între diasporele româneşti de peste hotare. Nici aici, nu suntem lăsaţi să mergem la aceleaşi biserici, să ne bucurăm ÎMPREUNĂ de sărbătorile de Paşti şi de Crăciun, şi de Mărţişor, aşa cum era o dată, într-o limbă şi într-o credinţă, aşa cum se cuvine unui popor românesc. Pe cine sperie unitatea românilor de peste graniţele celor două state, unul de drept, iar altul artificial creat?

5 răspunsuri

 1. […] » Preot moldovean? Mai vezi » Anunțuri | JOBuri | Știri | Horoscop | Meteo | Sondaje Articole […]

 2. Cred ca nu este nimeni impus de Filat de Voronin sau de ofiterul KGB (presupusl) „IPS Vladimir” ca un moldovean(roman)stabilit in Canada sa frecventeze o biserica sau alta, sa faca parte din o comunitate de romani sau de moldoveni. Apoi din cate stiu e de competenta comuitatilor stabilite acolo sa isi edifice culte si sa isi aleaga pastorul (fie din cei stabiliti acolo fie invitat din tara de ei cu blagoslovenia ierarhului superior). Si, apropo, in Moldova avem nu doar Mitropolia Moldovei, ci si cea a Basarabiei si in ambele exista biserici si preoti cumsecade.

  Inca o remarca – daca e sa comparam un preot ordinar din MD cu un preot moldovean.roman din CA – diferenta e enorma si din alt punct de vedere – unul sta cu gandul si la partea „dolia” ce trebuia sa o dea la centru vladykai si cu politia fiscala cum sa se clarifice ca vin si il jupoia/intreaba de unde ai bani pentru rastignire.. etc… cel din CA are o preocupare de baza – semanarea luminii intre enoriasi…

 3. Sunt total de acord cu cele scrise de tine in privinta „slujbelor preotului moldovean pentru moldovenii din Montreal”… hm… ce ridicol suna!
  O intrebare, daca se poate, de cat timp esti in Mtl si care totusi e biserica romaneasca considerata a fi prima din Quebec? Merci!

 4. @ cristi, sunt de mai putin de un an.
  Asta e biserica http://www.sfnicolaemtl.com/ despre care se spune ca a fost prima fondata in Montreal.

 5. sunt de acord cu ceea ce a skris _WTF, Moldova_ , eu spre exemplu daka voi ajunge in Canada voi merge si la bisericile rusesti, ka doar suntem de o religie si inteleg si limba destul de bine. Moldovenii singuri isi impun gindul ka cineva vrea sai desparta de FRATII lor romani. Deskideti okii s uitativa mai bine k romanilor li e pina intr-un lok de moldoveni, stiu doar sa vorbeaska frumos despre prietenia celor 2 state romanesti. A facut oare Romania ceva esential pt Moldova? Uitativa la ***** de Ghimpu kum le linge ***** Romanilor, dar pentru ce??? Tipul acesta bolnav mental kare a fost skapat la konducere va duce tara intro ripa mai mare ka Komunistii(nu-i laud nici pe astea). Anume ku tipetele estea nationalise Ghimpu si ku tot nemul lui kalka in picioare toate vorile moral spirituale si sociale pe kare le mai are Moldova!!! No sa ramina nici kinii pe strazile Moldovei.

  comentariu moderat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: