Cum să supravieţuieşti în timpul unui networking?

Networking-ul este un fenomen tot mai des întâlnit în ultimul timp. Când viaţa de zi cu zi este limitată doar la cei câţiva colegi de birou şi feţele necunoscute întâlnite în drum spre şi de la servici, fiecare caută să găsească alte metode de a cunoaşte oameni interesanţi, a lega prietenii sau relaţii profesionale. Networking-ul este practicat pe reţele sociale, în timpul conferinţelor, şi trainingurilor, dar şi în cadrul unor evenimente special organizate în acest sens. Este un instrument foarte util şi mult căutat şi folosit cu succes pentru propria promovarea. Multe oferte de angajare apar doar în timpul unor astfel de activităţi.

Chiar dacă urăşti evenimentele sociale, networking-ul poate fi destul de interesant, pentru că oamenii prin firea lor sunt deosebiţi, şi nu mai puţin neobişnuit poţi fi chiar tu.

Pentru un eveniment de acest fel îţi alegi o ţinută confortabilă, preferabil cu buzunare, din care uşor să poţi scoate propriile cărţi de vizită, iar în alt buzunar la fel de uşor să le bagi pe cele primite de la persoanele cu care tocmai ai făcut cunoştinţă.

Îţi faci apariţia în local înarmat cu cărţi de vizită, zâmbet şi o atitudine plăcută, şi cu eticheta pe care e scris numele tău ataşată la piept în partea stângă; dacă eticheta este agăţată de o sfoară, să ai grijă să nu atârne în zona buricului, ci la nivelul pieptului, astfel încât oamenii cu care vorbeşti să nu fie nevoiţi să se aplece să-ţi citească numele.

Cea mai strategică poziţionare ar fi lângă masa unde se servesc băuturi pentru că-i uşor să spargi gheaţa cu cineva care stă în rând pentru un pahar cu vin sau apă. «Imi place cînd servesc crevete la asemenea evenimente», sau «Au organizat bine evenimentul. Ce te aduce aici?» Majoritatea invitaţilor sunt la fel de nervoşi ca şi tine, aşa că atunci când cineva sparge gheaţa, nu face decât să destingă atmosfera şi să implice oamenii să discute.

Ţine paharul în mâna stângă astfel încât mâna dreaptă să nu fie rece sau lipiciosă atunci când dai mâna cu cineva sau când faci schimb de cărţi de vizită. Serveşte din bucate care pot fi consumate imediat sau planifică unde vei arunca oasele de la aripioare sau sâmburii de la măslini.

Alipeşte-te unui grup de 3 sau mai multe persoane. Dacă optezi să te apropii de o persoană singură să ştii că ţi-ai făcut un prieten pe viaţă, întrucât nimănui nu-i place să stea singur. Fii gata să arunci o frază sau o întrebare ce va sparge gheaţa lejer. Dacă ai optat totuşi să te alături unui grup de 3 persoane, apropie-te încet şi stai la marginea cercului să observi dacă eşti binevenit sau nu. Nu vorbi pînă nu eşti invitat să te prezinţi.

Limitează “vizitele” la 5-7 minute astfel încât să poţi cunoaşte cît mai multă lume. Canadienii au adoptat metoda Japonezilor în ceea ce priveşte schimbul de cărţi de vizite. Primeşte cartea de vizită cu ambele mâni, citeşte atent cartea, apoi faci un mic comentariu despre informaţia citită. Când oferi cartea ta de vizită, o transmiţi cu una sau ambele mâni, în aşa mod încât cartea să fie cu textul spre persoana care-o primeşte.

Prezentarea cât mai profesionistă şi cu maniere de etichetă în ale networking-ului demonstrează capacităţile tale sociale şi de business în cea mai bună lumină. Arată un interes deosebit faţă de alţii, păstrează contactul vizual, zâmbeşte şi bucură-te. Pleacă atunci când spui că pleci şi mulţumeşte organizatorilor la ieşire. Şi cel mai important, ai grijă să respecţi toate promisiunile făcute în acea seara.

Networking plăcut!

Articol realizat de Colleen Clarke.

Tradaptare de Carpediem.

5 răspunsuri

  1. […] » Cum să supravieţuieşti networking-ului? Mai vezi » Anunțuri | JOBuri | Știri | Horoscop | Meteo | Sondaje Articole […]

  2. „Ţine paharul în mâna dreapta astfel încât mâna stângă să nu fie rece sau lipiciosă atunci când dai mâna cu cineva sau când faci schimb de cărţi de vizită.”

    hm… e scris de cineva stingaci? sau tradaptat? 🙂

  3. 🙂 corectez

  4. Bună seara. Te invit la o plimbare prin Bălgradul de azi. Mulţumesc.

  5. Great article but it didn’t have evgeithynr-I didn’t find the kitchen sink!

Lasă un comentariu